Igor Longo, psiholog i psihoterapeut

gsm: 098 904 3473
e-mail: igor.longo47@gmail.com
web: www.igor-longo.com

Supervizija

Nakon 2 ciklusa Radionice djelotvornog roditeljstva (100 školskih sati programa: I i II stupanj), izdvojila se skupina roditelja spremnih da svoja stečena znanja i vještine podijeli s drugim roditeljima.

Skupinu sačinjava 15 roditelja – neprofesionalaca, volontera, koji u Ligi za borbu protiv narkomanije dežuraju, u paru, jednom tjedno po 3 sata. U to vrijeme roditelji- volonteri stoje na raspolaganju onim osobama koje požele o svojim dvojbama, teškoćama, strahovima i obiteljskim pitanjima popričati s nekim neovisnim. U volonterima imat će pozorne slušače, koji će razgovor smatrati povjerljivim.

Cilj ove skupine volontera-roditelja i Lige jest, da se drugim zainteresiranim roditeljima omogući razgovor u opuštenom i skrbnom ozračju. Očekuje se da će tijekom razgovora roditelj-„klijent“ dobiti i korisnu povratnu informaciju o svojim potrebama, očekivanjima, ponašanjima, planovima… da će biti potaknut na samoprosudbu svojeg ponašanja, da će bolje razumjeti svoje ponašanje i ponašanje drugih s kojima živi, te da će pokušati pronaći neke nove načine za uspostavljanje kvalitetnijih i bližih odnosa sa značajnim osobama.

Kako je poznato, sve osobe koje žele pomagati drugima trebaju imati kvalitetnu prethodnu pripremu te sustavnu i kontinuiranu superviziju svoga rada. Nije dostatno znati i željeti pružati drugima pomoć, a da o načinu i učincima svoga djelovanja nemamo valjanu povratnu informaciju. Supervizija je tada proces profesionalne potpore koja skupinu roditelja-volontera prati u načinima pružanja pomoći i osnažuje ih, kako bi postignutu razinu kompetencije mogli zadržati, a potrebne vještine unaprijeđivati i dalje. S informacijama dobivenim na supervizijskim susretima (jednom mjesečno po 4 školska sata) skupina volontera-roditelja može bolje ostvarivati zacrtane osobne ciljeve i ciljeve Lige.