Igor Longo, psiholog i psihoterapeut

gsm: 098 904 3473
e-mail: igor.longo47@gmail.com
web: www.igor-longo.com

Uvodna riječ

Postajati roditeljem je kao kretanje na važan put.

Na put s našim djetetom prema zrelosti.

Naš krajnji cilj je osnažiti dijete da otkrije svoj vlastiti put prema samostalnosti, čak kada to i ne znači izabrati uvijek najlakšu rutu ili upasti u poneku grabu uzduž puta.

Dijete nije pas na lancu; njegovo putovanje je njegovo vlastito.

Ono ide naprijed vlastitim korakom vođeno vlastitim entuzijazmom i svojim vlastitim poticajima.

M. J. Campion

Radionica djelotvornog roditeljstva

Radionice za roditelje - Uvodna riječOdnos odrasli – dijete povremeno je opterećen nejasnoćama, preprekama, nesporazumima, dvojbama, sukobima te se može javiti potreba za nekim dodatnim informacijama o tomu i o načinima kako ih razriješiti. Zbog takvih ometajućih faktora ne razvija se pozitivan, poticajan, odgovoran i puni odnos pa se roditelj i dijete mogu udaljavati jedno od drugog.

 • ako dijete ima neki svoj neriješeni problem,
 • ako ima briga,
 • ako roditelj ne zna kako dijete u kriznim okolnostima nalazi snagu,
 • ako roditelj ne zna kako dijete vidi svoj vlastiti život,
 • ako roditelj nije kakav želi biti,
 • ako dijete roditelja opaža kao osobu koja ne vodi računa o njegovim psihičkim potrebama,
 • ako roditelj nije siguran u svoja odgojna načela,
 • ako dijete i roditelj nisu zadovoljni odnosom…

možda se odgovor može dobiti u zajedničkom druženju uz stručnjaka, onih roditelja koji su spremni uložiti vrijeme i napor u razvoj kvalitetnijeg odnosa s djetetom.

Radionica

 • Radionice za roditelje - Uvodna riječOkuplja skupinu od 15-tak odraslih, prvenstveno roditelja, koji se susreću jednom u dva tjedna tijekom nekoliko mjeseci u popodnevnim i večernjim satima.
 • Ova skupina na sustavan i proaktivan način obrađuje sve ono što je znakovito za kvalitetan odnos odrasli – dijete, odnosno što omogućava kvalitetno postizavanje odgojnih ciljeva.
 • Sudionici skupine su oni odrasli koji veoma cijene dobar odnos s mladima i koji su donijeli odluku o dodatnom obogaćivanju svog dijaloga s njima, kao odraz visoke razine unutarnje spremnosti za vlastite promjene i poboljšanja.

Tijekom radionice razmatraju se potrebe i želje svih članova obitelji, traže se mogućnosti za njihovo zadovoljavanje, pronalazi se ono što bi pomoglo da se i dijete i ostali članovi obitelji bolje osjećaju. Vježbaju se novi načini komunikacije.

Neka polazna uvjerenja za rad s roditeljima su da se:

 • Radionice za roditelje - Uvodna riječstvari s kojima nismo zadovoljni mogu mijenjati,
 • te stvari mogu mijenjati sada, a ne treba čekati neka „povoljnija“ vremena,
 • stvari mogu mijenjati našim proaktivitetom, našim drugačijim razmišljanjem i drugačijim djelovanjem.

Želi se reći kako kao roditelji biramoO što ćemo i kako ćemo se ponašati, da smo za kvalitetu odnosa odgovorni i mi. Mi ćemo učiniti sve da svoj dio odgovornosti za kvalitetan odnos s djetetom ispunimo. Ako zaključimo, da stvari ne idu kako želimo mi ćemo mijenjati, kod sebe, ono s čime nismo zadovoljni, tražit ćemo druge načine našeg ponašanja.

Radionica djelotvornog roditeljstva ima suvremen i sustavan program, provjeravan u različitim skupinama od 1990. godine. Sveukupno trajanje programa je 50 školskih sati tijekom 12 susreta.

Prvi ciklusi radionica održani su (i danas se održavaju) u Dječjem vrtiću Cvit Mediterana u Splitu a nakon toga u OŠ Pujanke, OŠ Pojišan, OŠ Bol, OŠ Lučac, OŠ V. Nazora u Postirama, OŠ T. Ujevića u Šibeniku, Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce u Makarskoj, OŠ Stobreč te u Ligi za borbu protiv narkomanije u Splitu.

Radionice za roditelje - Uvodna riječTemelj programa radionice je teorija izbora i realitetna terapija Williama Glassera te neki drugi komplementarni pristupi. Voditelj radionice Igor Longo, psiholog – instruktor je Instituta Williama Glassera.

Posljednjih godina ovaj program provodi se u organizaciji splitske udruge, Liga za borbu protiv narkomanije – Split

Zainteresirani roditelji mogu se prijaviti za edukaciju na tel. (021) 346 966 radnim danom u jutarnjim satima.