Igor Longo, psiholog i psihoterapeut

gsm: 098 904 3473
e-mail: igor.longo47@gmail.com
web: www.igor-longo.com

Radionice za mlade

Edukacija mladih volontera za pružanje vršnjačke pomoći

U osnovnoj školi JOSIP PUPAČIĆ u Omišu započeo sam  tijekom listopada 2008. edukaciju mladih volontera za pružanje vršnjačke pomoći. Ravnateljica Davorka Deur oformila je tim potpore od stručnih djelatnika škole, koje predvodi defektologinja Dijana Sovulj. Edukaciji se priključilo 20-tak učenica i učenika VII razreda. Prvi susreti protekli su radno i ugodno, a edukacija se nastavlja ritmom jednom u dva tjedna.

Povratne informacije učenika su izrazito povoljne.

 

Druženja s mladima

Nekoliko slikica iz novih druženja s mladima.

 

Znam što želim, a znam i kako to ostvariti

– radionica za mlade 2007 –

Znam što želim 1 & 2 & 3Razdoblje adolescencije traži od mladih dodatna naprezanja, energetske potencijale i vještine snalaženja u nizu raznovrsnih okolnosti. To je istovremeno i razdoblje, koje je i bez takvih dodatnih okolnosti označeno pokušajima ulaska mlade osobe u svijet odraslih i uspostavljanje sklada s okružjem u kojem žive. Na tome putu, mlada osoba ponekad može, zbog složenosti različitih činitelja, usporiti ili čak zaustaviti svoje ostvarenje prema ciljevima koje je odredila i koji su joj korisni. Događa se da dobri ili odlični intelektualni potencijali, izvrsne motoričke vještine, glazbeni ili drugi talenti mlade osobe ostaju neiskorišteni u pravoj mjeri jer je mladoj osobi nedostajalo povjerenje u sebe, odlučnosti, sposobnosti kreiranja vlastitog uspjeha, znanje o tome što se želi postići, dobra kontrola čuvstava.

Opravdano se vjeruje kako bi mlada osoba, uz stanoviti trening kojeg bi provodila stručna osoba, mogla naučiti kako bolje ostvariti svoje potencijale. Mladoj osobi bi se tako, u grupnom radu sa vršnjacima, moglo značajnije pridonijeti osnaživanju postojećih mogućnosti i preuzimanju odgovornosti za vlastiti život.

Tada bi mlada osoba svoje nesporazume, dvojbe, sukobe, tjeskobe s kojima se neminovno susreće razriješavala s manje ozljeda i uspješnije se nosila s kriznim okolnostima. Ona bi tada točnije znala što u životu želi, znala bi odgovoriti zašto to želi i što će joj tada biti bolje, znala bi kako do toga doći te bi postajala jača, samosvjesnija, stabilnija, uspješnija i u boljoj kontroli vlastitog ponašanja. Naučila bi kako razgovarati sa sobom i kako razgovarati sa značajnim osobama iz svoga socijalnog prostora. Pritom bi i odrasli i mladi znali kako je najbitniji sastojak čovjekovog uspjeha njegovo vlastito djelovanje i njegove vještine, znanja i osobine koje je tijekom odrastanja nadogradio i unaprijedio.

Sveukupno, bogati resursi mlade osobe tada bi se mogli potpunije realizirati, i od toga bi imali korist i mlada osoba i njena obitelj, a naravno i društvo u kojem mlada osoba živi i djeluje.

Temeljni cilj radionice

U maloj skupini vršnjaka (najviše 10), na dinamičan i prikladan način, poučiti mladu osobu kako da potpunije upozna sebe i da nauči kako da svoje sposobnosti najbolje iskoristi.

Značajke programa radionice

  • Rad u skupini vršnjaka putem predavanja, igranja uloga, diskusija…
  • Prilagođenost sadržaja uzrastu starijih adolescenata;
  • Laka razumljivost programskih sadržaja;
  • Razvoj pozitivne grupne dinamike i zadovoljavanje potreba unutar skupine;
  • Program je okrenut prema danas i sutra, prema onome što se ubuduće može stvarati, traženje alternativa, novih mogućnosti, proširivanje izbora

12 susreta po 3 školska sata (1 x tjedno ili 1 x u dva tjedna – po dogovoru) u večernjim satima (od 19:00 do 21:45)

Početak rada – po popuni skupine

Cijena po pojedinoj radionici (susretu) od 3 školska sata iznosi 150 kuna.

Prijavnicu popuniti i poslati e-mailom ili poštom.

Prijavnicu možete downloadati u PDF formatu:

Prijavnica (372KB)

 

Fotografije sa nekih radionica