Igor Longo, psiholog i psihoterapeut

gsm: 098 904 3473
e-mail: igor.longo47@gmail.com
web: www.igor-longo.com

Ja sam vršnjak pomagač

Ja sam vršnjak pomagač

Priručnik “Ja sam vršnjak pomagač” izuzetna je novost u području publikacija te vrste u nas. On je rezultat dugogodišnjeg teorijskog i praktičnog rada autora.

Priručnik je koncipiran vrlo neobično. Nema kazala ni poglavlja: sadržaj teče neprekidno kao rijeka, ali rijeka koja zna svoj put i cilj. Namijenjen je mladima i vjerujem da će u njihovim rukama doista ispuniti svoju svrhu.

Za mene kao “staru” osobu izuzetno je značajna jedna poruka među mnogima koje priručnik šalje: “U ovom priručniku NE učimo davati savjete vršnjaku koji je u poteškoćama. Ovdje učimo kako postavljati pitanja svome vršnjaku…. Mi vjerujemo da Tvoj vršnjak već i sam ima odgovor na važna pitanja svoga života”.

U priručniku se govori o mnogim važnim pitanjima kao što su npr.: karakteristikama pomagača, što oni rade a što nije njihov posao, o teškoćama u njihovu radu, o dobrobiti koju pomagač ostvaruje za sebe kada pomaže drugome, o raznolikim problemima koji muče mlade kojima je potrebna pomoć, o njihovim željama i očekivanjima, o pravima, važnosti i nužnosti razgovaranja… Govori se i o udrugama koje pružaju pomoć. Za onoga tko traži i tko pruža pomoć značajna je informacija da taj posao rade i drugi. Izuzetna kvaliteta priručnika je u navođenju “originalnih” izjava mladih koje najbolje ocrtavaju što može mučiti mladu osobu, i kako se ona s time pokušava nositi.

Priručnik “Ja sam vršnjak pomagač” je pisan vrlo jasno, obogaćen ilustracijama, stripom, citatima, upitnicima što znatno pridonosi njegovoj privlačnosti za mlade kojima je i namijenjen.

Nadam se da će pojava ovog priručnika olakšati posao mladim volonterima, entuzijastima koji su ne rijetko od neprocjenjive vrijednosti i važnosti u uspostavljanju bliskosti s osobom koja vapi za pomoći ali se ustručava zatražiti je od odraslih ili pak u njih nema dovoljno povjerenja.

prof. dr. sc. Mirjana Nazor

“Ja sam vršnjak pomagač” se obraća najljepšem i najsnažnijem u ljudskoj prirodi – idealima i mladosti. S punim povjerenjem autor poziva mlade ljude da obogate svoj i živote drugih mladih. Računa na njihovu energiju i težnju za postizanjem visokih ciljeva. I sama ideja da mladi jedni drugima mogu biti izvor podrške i pomoć u kriznim situacijama, izražava poštovanje, koje mladi obično ne dobivaju u količini koju zaslužuju.

U ovoj se knjizi nudi ideja odgovornosti za sebe i druge, nudi se aktivno i ispunjeno sazrijevanje. U njoj su istaknute briga i pažnja prema drugima kao putovi uspjeha i izgradnje samopouzdanja. Govoreći mladim pomagačima autor govori svim mladima i onima oko njih, da su promjene moguće i da je uz podršku lakše napraviti pravi izbor.

Knjiga pred nama je i ohrabrujući poziv mladima za aktivno sudjelovanje u zajednici u ulozi pomagača i u ulozi volontera. Poziva ih da učine nešto za druge i to dobrovoljno, bez obveze, potaknuti iznutra. Autor ide i korak dalje i nudi strukturu udruge, u kojoj mladi pomagač volonter lakše može ostvariti svoje snove.

Bez obzira je li ovo priručnik, zbirka tehnika i metoda, mudrih misli, dobrih primjera, prikaz teorije o ljudskom ponašanju ili vodič u preuzimanju uloge u civilnom društvu, ovo je iznimno darežljiv materijal za one mlade koji su spremni na istraživanja svojih granica i kapaciteta svojih vršnjaka.

Profesor Longo već godinama okuplja i ohrabruje mlade volontere pomagače, podučava ih i prati u radu. Stvarna iskustva u vršnjačkoj pomoći stvorena u našoj sredini pozivaju i izazivaju na nove pokušaje. Proteklih je desetak godina stasalo više generacija mladih volontera. Neki su od njih sada učitelji novim pomagačima. Kotač se pokrenuo i, čini se, nema namjeru stati. Uz dosadašnji trud u radu s mladima i njihovim učiteljima, u razvijanju i promicanju vršnjačke pomoći, posebno je vrijedno što se odlučio napraviti i pisani trag, materijal koji može potaknuti nove ljude i nove ideje.

Vjerujem da ima i važnog smisla u tome što se knjiga javlja nakon niza godina rada baš u ovoj, 2001. godini, godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom volontera.

Uz čestitku svim volonterima, osobito mladim volonterima pomagačima i njihovim učiteljima

Nives Ivelja, prof. psihologije Volonterski centar, udruge “Mi” Split